Nesna ligger sentralt på Helgelandskysten, 67 km sørvest for Mo i Rana. Hovedvirksomheten til museet er i Zahl-huset, der de faste utstillingene viser gjenstander fra handel, hushold, jordbruk, fiskeri og attåtnæringer, samt husflid og håndverk. Nesna er kanskje mest kjent for utdanning, og ikke minst Nesnalobben, filtskoen som først ble produsert på Nesna fra 1955, og 50 år framover. En egen utstilling i museet er selvfølgelig viet til skoens historie.
På avdeling Nesna kan du stadig oppleve nye midlertidige utstillinger, og en rekke ulike arrangement og markeringer. Museet har en innholdsrik museumsbutikk, og museumslørdager med kafé flere ganger i året.
Handelshuset Zahl
Museet på Nesna holder til i Zahls gamle forretningsbygg, et bygg med en rik historie. Her drev familien Zahl handel gjennom mesteparten av 1900-tallet. Bygningen fungerte også som bolig for familien selv, tjenere og ansatte. Den eldste delen av bygningsmassen er fra 1907. Tilbygget hvor museumsutstillingene nå er, ble i hovedsak satt opp på begynnelsen av 1950-tallet. Bygningen fra 1907 var stor og staselig, med enkelte sveitserelementer. I andre og tredje etasje bodde familie og ansatte. I første etasje var det butikk, postekspedisjon og kontor. Postluka er fremdeles en del av bygget.
Fra 1951 til 1954 ble det gamle huset ble forlenget mot sør, og et nytt stort bygg satt opp på nedsiden mot sjøen i vinkel. Det nye butikklokalet var voluminøst med luft og lys – en hypermoderne butikk etter datidens forhold, med ti ansatte. Vareutvalget spente fra jernvarer og bygningsartikler, rør, sanitærutstyr og malervarer til dagligvarer, øl, brus, tobakk, sjokolade, kaffe, husgeråd, klær og tekstiler, møbler, sportsutstyr, sprengstoff, kunstgjødsel og kraftfôr m.m.
På 1970-tallet ble butikken bygd på i bredden bakover. Denne forlengelsen vises i gulvet. Flere påbygg kom utover 1980-tallet, og oppussinger gjennomført på 1990-tallet.
I mars 1978 åpnet Zahl et nytt kjøpesenter/byggevaresenter på 740 m2. Herfra solgte familiebedriften varer som stein- og glasstøy, møbler, verktøy, maling, tapeter, kjøkkeninnredning, sportsartikler, fiske- og båtutstyr. Forretningen var en familiebedrift. Hans Zahl døde i 1986. På slutten av 1990-tallet ble jernvarebutikken nedlagt. Den ble etter hvert solgt ut av familien. I 2000 ble resten av butikken avviklet. Elly Zahl bodde i 2. etasje i bygningen fra 1907 fram til hun døde i 2003. Nesna kommune kjøpte bygningen i 2006 for å bruke den som museum. Museets utstillinger ble flyttet fra kjelleren på Nesna skole, og museet kunne åpne igjen i Zahls gamle lokaler i 2007.
Klokkergården
Omtrent midt på tettstedet Nesna står Klokkergården, fra 1823. Den er Helgelands eldste gjenværende fastskole. Den gamle skolen er innredet med skolemateriell som pulter, plansjer, globuser, bøker m.m., og holder åpent ved arrangement. Les mer om Klokkergården her.