Hemnes bygdetun på Lillebjerka (Nergarden) er en gård som ble beskrevet i skattelister fra 1610, men kan godt være eldre, trolig fra ca. 1550. Den eldste bygningen som finnes på tunet i dag er våningshuset, som ble satt opp rundt 1750. Husets finstue er dekorert med utskjæringer som kan betraktes av museets gjester. I tillegg til det originale gårdsanlegget, er det tilført bygninger som kompletterer gårdsanlegget, og som sammen danner et trivelig bygdetun.
Sommer 2024
I Kamkakstua på Bygdetunet baker ungdommer den tradisjonelle lokalbaksten kamkaka over åpen flamme. Her kan man også få en smakebit av den artige kamkakesangen fra Klemetspelet. Frister det med fersk kamkaka og kaffe, tilbys det i Kamkakekaféen i de trivelige lokalene i Storfjøsen. Både Kamkakstua og Storfjøsen har i år fått ny rampe, noe som letter adkomsten for alle, både med og uten hjul. Ønsker man omvisning på Bygdetunet, tilbys det mellom kl. 10:00 – 15:30.
Utendørs utstilling om Charles Rabot
I år er det 10 år siden Rabothytta åpnet, og Helgeland Museum byr på mer kunnskap om mannen bak navnet, franskmannen Charles Rabot. Ute på tunet står en gratis, døgnåpen utstilling som forteller mer om hans spennende liv, og hans tilknytning til både Fridtjof Nansen, Klemet og Okstindan.
Det er miljøutstillinger i fire bygninger på bygdetunet; våningshuset, stabburet, eldhuset og i Emilie-stua. Emilie-stua er flyttet til bygdetunet fra Leirskardalen og bygningen gir et unikt innblikk i hvordan det var å være fattig for ca. 160 år siden. Bygningen var opprinnelig ett kvernhus som senere ble omgjort til helårsbolig for en voksen dame og hennes to sønner. Her er det ikke lett å forstå hvordan de klarte og berge livet gjennom flere kalde vintre.
På bygdetunet er det flere faste årlige arrangementer: feiring av 6. februar og 17. mai, omvisninger på tunet i sommersesong og julemarked i november. Bygdetunets hage er også et fint stoppested om du ønsker å nyte en utelunsj på en godværsdag.
Historiske bygninger i nærmiljøet
På Hemnesberget, en tjue minutters kjøretur fra Hemnes bygdetun finner du tre andre historiske bygninger, som vi åpner på forespørsel:
Kirkebua. Bua som husly for kirkefolket fra de indre bygdene når de skulle på kirkebesøk, men også for å lagre utstyr før de dro på Lofotfiske om vinteren. Ei kirkebu er et spesielt kulturminne som viser hvor viktig det var å komme seg i kirken på den tiden når biler og veier manglet. Lofotfiske foregikk alltid på nyåret når isen hadde lagt seg. På Hemnesberget var det delvis frostfritt, og det var mulig å seile herfra til Lofoten
Ranheimbrygga fra 1954, har ei fast utstilling av maritime gjenstander samt en masse andre rariteter. Her er det mye rart å se, alt samlet inn av Snorre Ranheim. Snorre ønsket å bevare minnet om kystkulturen, med fokus på Hemnesberget. I Ranheimbrygga finnes det en flott samling, av nasjonal verdi, innsamlet av Einar Hortmann. Samlingen består av stasjonære båtmotorer. I tillegg finnes det påhengsmotorer, båter og mye annet rart som kan sees. Ranheimbrygga restaureres for tiden, og er ikke tilgjengelig for omvisning.
Per-Smed-stua fra 1840 er det nest eldste huset på Hemnesberget. Faktisk eldre enn kirka. Flere større branner og bombing under krigen medførte at de fleste bygningene ble borte. Her er det miljøutstillinger som viser hvordan det var i gamle dager. Huset ble gitt til kommunen under forutsetning om at det skulle bevares som ett kulturminne. Alt interiør er originalt og tilhørte de tidligere eierne.
Eldhuset Jamtjorden
Eldhuset på Jamtjord, i Leirskardalen, er en spennende bygning, trolig fra tiden mellom 1620-1660. Bygningen skal skal være et av Nord-Norges eldste trehus, og har tidligere vært brukt til bolighus og båtbygging. I regi av Helgeland museum avholdes demonstrering og kurs i kamkakebaking under Klemetspelet.