Kulturminnetur til Ylvingen kystfort

• Arrangør Nesna Museum

Foto: Thomas Lillevold

Bli med på Kulturminnetur til Ylvingen kystfort

Fredag 13. mai kl. 17.00 tar de lokale kjentfolkene Arne Olsen, Knut Pedersen og Andreas Pettersen, og Ragnar Selnes fra Helgeland Museum, avdeling Lurøy-Grønsvik kystfort, oss med på befaring til krigsminnene på Ylvingen. Arne Olsen er en av få gjenværende innbyggerne på Ylvingen som har opplevd 2. verdenskrig.

Vi møtes på parkeringsplassen nedenfor Tyskhågen på Ylvingen kl. 17.00, og går turen opp til restene av kystfortet. Været rår vi ikke med. Ta med varme vind- og vanntette klær og gode sko.

Turen er en del av arbeidet med kulturminneplan i Vega, og arrangeres av UL Skogholt, Helgeland Museum og Vega kommune. Gratis deltakelse.

Velkommen!

For spørsmål ta kontakt med Andreas Pettersen tlf. 468 91 271 eller Ann Kristin Klausen, Helgeland Museum tlf. 954 72 260.

Mer informasjon om kystfortet

Ylvingen kystfort ble påbegynt med forundersøkelser i 1941, men selve arbeidet med stillingen kom ikke i gang før sommeren 1942. Det hele ble fullført samme år. Det kom også krigsfanger til Ylvingen, først fra Polen og Jugoslavia (serbere), og seinere fra Sovjetunionen. Fire franske tunge artillerikanoner ble plassert på festningen. Det ble seinere montert opp to andre tunge kanoner, men av en type som kun hadde et fast skytefelt og ikke kunne dreies. Bak hver artilleristilling sto en luftvernstilling. Øverst på heia var det nærkampstillinger med skyttergraver og løpegraver. Det ble også bygd et kommandotårn og tilhørende bunkeranlegg. Bemanningen besto i starten av unge tyske soldater, men etter hvert som felttoget på østfronten gikk sin gang ble det flere og flere godt voksne tyskere. Det var også mange soldater som kom til Ylvingen for å ha lettere tjeneste etter lang tid ved fronten i øst, sykdom eller skader. 7 mai 1945 forlot de tyske soldatene Ylvingen i hui og hast og dro til Brønnøysund. Krigsfangene ble satt fri. Etter krigen ble kanonene plukket fra hverandre og brukt som skrapjern. Alt annet som hadde noen verdi ble solgt og ammunisjonen dumpet på fjorden. To av tyskerbrakkene ble bevart, en ble ungdomshus og en annen samvirkelag på Ylvingen.

Kilde: Ingvar Andersen. «Vegas Historie» del 3.