«LANDNÅM FRA NORD»

• Dato 25. september kl. 14:00
  • Arrangør Bindal Museum

Utvandringa fra det nordlige Norge til Island i vikingtid. Forfatterforedrag ved Alf Ragnar Nielssen

Portrettbilde av Alf Ragnar Nielssen.

Island var et av de siste områdene i verden som fikk fastboende befolkning, da særlig av nordmenn og keltere som oppdaget øya og bosatte seg der i vikingtida. De eldste islandske kildene omtaler svært mange innvandrere fra det nordlige Norge, det vil si fra middelalderens Hålogaland og Namdalen. Dette området har likevel vært oversett i tidligere historiske framstillinger, og det tradisjonelle synet er at det nesten bare var vestlendinger som reiste ut.

Landnåm fra nord har som siktemål å rette opp denne skjevheten. Det er ingen tvil om at folk fra nord spilte en vesentlig rolle i bygginga av det nye samfunnet på Island. I denne boka får leseren fortellinga om alle de 37 kjente familiene som reiste over fra dette området i «landnåmstida» (ca. 870–930 e.Kr.). De fleste var norrøne høvdinger og bønder, men noen hadde også samisk bakgrunn.

Boka kartlegger nøye hvilke steder utvandrerne kom fra, deres bakgrunn og hvor på Island de bosatte seg. Men hvorfor forlot alle disse menneskene heimstedene sine, og hva søkte de egentlig på Island? I forfatterens leting etter svar på disse spørsmålene, avdekkes mange dramatiske fortellinger.

Alf Ragnar Nielssen er tidligere professor i eldre tids historie ved Nord Universitet Bodø, han har også hatt bistilling som professor II ved Lofotr Vikingmuseum. Han har arbeidet spesielt med vikingtidshistorie, norsk og internasjonal /fiskerihistorie og samisk historie.

Nielssen har vært hovedredaktør for verket «Nordlands historie» (2015) og medredaktør for «Norges Fiskeri- og kysthistorie» (2014).  For tida har han ei bok om samenes historie i Lofoten under utgivelse.

Foredraget er ledsaget av bilder fra forfatterens mange reiser på Island.

Inngang 100,-. Varighet 50 minutter. Deretter blir det åpen kafè med mulighet for kjøp av kaffe og kaker.

I samarbeid med Folkeakademiet og Forskningsdagene 2021.
Dette foredraget avholdes også på Helgeland Museum avdeling Nesna 21. september kl. 18.00.