Hopp til hovedinnhold

Museumskafè og åpen dag i museumshagen

  • Dato 28. august kl. 11:00
  • Arrangør Nesna Museum

Velkommen til museumskafè og åpen dag i museumshagen!

 

Et samarbeid med den nyetablerte frivillige organisasjonen Nesna skole- og museumshage og Nesna 4H.

Kl. 12.00 forteller Unn Tveraabak i hagen om plantene og om hvordan vi kan forsyne oss av hageplanter. Det blir også smaksprøver.
Sissel Lillebjerka fra Helgeland Museum, avdeling Hemnes, viser fram og forteller om lin, linplanten og bearbeiding til tekstil.

Museumskafèen er åpen fra kl. 11.00 til 14.00.

Om prosjektet

På tomta nedenfor museet etablerte vi i vår et første forsøk på det som skal bli en museumshage. Hageprosjektet er et samarbeid mellom 4H (Nordland og Nesna), Nesna hagelag, frivillighetssentralen, Helgeland Museum, Nesna kommune og Fyrtårn Production. Hagen er en del av 4H prosjektet «Sammen er vi mange», grønt fellesskap og prosjektet «Økologisk parsellhage» ved Fyrtårn Production. Sistnevnte har fått støtte fra Miljømillionen gjennom Nordland fylkeskommune, og dette er en av to lokaliteter på Nesna hvor forskjellige grønne vekster skal glede store og små i mange år framover. Resultatet så langt er at vi har fått lagt en dekar jord / fyllmasse på museumstomta, og sådd dette slik at det nå er en plen som spirer og gror.

Det er etablert 12 plantekasser hvor elever i 8. og 9 klasse ved Nesna skole, hagelaget, museet og voksenopplæringa har dyrket lin, salat, blomkarse, ringblomster, gulrøtter, neper og flere spiselige vekster. Barna i Nesna barnehage har fått vært med å høste salaten som ble moden tidlig i sommer. Nederst på tomta er rabarbra fra forskjellige hager på Nesna plantet og skal forhåpentligvis danne en rabrabrahekk om noen år.

Vi har nå dannet en frivillig organisasjon «Nesna  skole- og museumshage» som i samarbeid med museet, skolen m.fl skal utvikle og ivareta grøntområdene videre. I tillegg til den åpen hagedagen 28. september arrangerer vi 15. september kl. 18 første medlemsmøte på museet. Dette er åpent for alle interesserte.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.