Hopp til hovedinnhold

Operapub – keltisk tema

  • Dato 1. oktober kl. 19:00
  • Arrangør Nesna Museum
Distriktsmusikerne i Nesna, Trio Nesna

Trio Nesna spiller opp til operapub på  museet igjen. De synger og spiller denne gang hovedsaklig keltisk/irsk musikk – fra kunstmusikk til reels og viser. Som vanlig er det servering av leskende fluidum fra lokale såvel som internasjonale produsenter. Kanskje kan det vanke noe spiselig også.

Om Trio Nesna

Trio Nesna er artistnavnet til distriktsmusikerne i Nesna. Som trio har de produsert og framført en rekke programmer med allsidig innhold, som kunstmusikk fra barokken til vår tid, opera, operette og musikal, forestillinger bygd på lokale fortellinger og musikk, viser og folkemusikk fra ulike land. Trio Nesna har deltatt ved politiske markeringer, pubkonserter, samarbeidsprosjekter med lokale og regionale aktører og vært på turné både nært og fjernt. Musikerne har i tillegg vært innleid til andres prosjekter, som opera, festspill og kirkekonserter.

For tida består trioen av :
Espen Gomperud Alvim, bariton fra Drammen. Er utdannet utøvende klassisk sang fra NTNU, Institutt for Musikk, og kom til Nesna høsten 2019. Espen er operasanger, komponist og arrangør; blant annet har han «Nesna – en omstillingsmusikal» på sin merittliste. Han skriver og arrangerer musikk for gruppa.

Sjur Berglann er blokkfløytist, oppvokst i Vadsø. Han har sin utdanning fra Nordnorsk Musikkonservatorium i Tromsø. Sjur har vært ansatt på Nesna siden 2003 og har konsentrert seg mye om barokk og folkemusikk. Han arrangerer og tilrettelegger musikk for trioen.

Tove Sjåfjell, pianist, kommer fra Ballangen. Hun er utdannet ved Nordnorsk Musikkonservatorium og ved Sibelius-akademiet i Helsinki, og kom til Nesna i år 2000. Tove har allsidig erfaring som akkompagnatør og kammermusiker.

Inngang kr 200. Velkommen!

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.