Utstilling: «Kista fra Sandsundvær»

• Dato 8. november kl. 11:00
  • Arrangør Herøy Bygdesamling

Vises fra 8.-13 november.

Sandsundvær-ulykka

«22. januar 1901 rammet ulykken Sandsundvær. Kombinasjonen av voldsom springflo og forrykende uvær gjorde at en tragedie utspant seg på øyer og holmer. Flere hundre mennesker kjempet for livet på det overflødde landet. I løpet av noen få timer mistet 34 mennesker livet.»

I anledning 120-årsmarkeringa av den tragiske Sandsundvær-ulykka blir det visning av kirkespillet «Vaart daglige brød» på Herøy 11. november. I den forbindelse ønsker også Herøy bygdesamling å ta del i markeringa med å sette opp den tidligere viste utstillinga «Kista frå Sandsundvær»:

«Våren 1901 ble en medtatt reisekiste funnet i fjæra på Hamborgsøya i Skibbåtsvær i Herøy. Hvem som fant den vet vi ikke, men kista ble etter hvert gitt til det lokale bygdemuseet av Ingvald Thoresen.

Uansett hvem det var som fant kista i fjæra, så kan han eller hun neppe ha vært i særlig tvil om hvor den kom fra. Dette var tross alt bare noen måneder etter at storm og springflo som hadde skylt både mennesker, bygninger og løsøre på havet ute i Sandsundvær.»

Herøy bygdesamling har også lagt til en nyprodusert installasjon, «En familietragedie», som omhandler hvilke konsekvenser ulykken fikk for en familie på Herøy.

Det er også lagt opp til at de besøkende skal ta seg en tur ned i Flæsbua (rorbu), der de vil få mulighet til å lese om hendelsesforløpet, men også kunne få et inntrykk av hva de som var der må ha følt og tenkt.

Museet vil være bemannet hele uka fra mandag 8. til lørdag 13. november,- så de som ønsker å se utstillingen er hjertelig velkommen! På lørdag 13. november blir det anledning å kjøpe kaffe og vafler.

Åpningstider: kl. 11.00 – 17.00.
Voksne: kr 50. Barn under 18 år: gratis.

Produksjon «Kista fra Sandsundvær: Ann Kristin Klausen, avdeling Nesna og Rajko Savic, avdeling Herøy. Design: Jens Wiken. Fotoretusj: Bjørn Pedersen.