Hopp til hovedinnhold

Konsert med Linda Langmo Alne

  • Dato 6. november kl. 20:00
  • Arrangør Nesna Museum

Foto: Kenneth Solfjeld

Lørdag 6. november har den lokale artisten Linda Langmo Alne konsert på museet på Nesna. Det blir en nedstrippet konsert med Lindas egne låter, fra hennes to EPèr. Med seg på konserten har hun Håkon Flatøy ,fra Sandnessjøen, på bass, piano og kor og Tom Kenneth Sandvær, fra Nesna, på slagverk/perkusjon.

Linda kommer opprinnelig fra Vefsn, men flyttet til Nesna i 2006 da hun begynte på praktisk-estetisk lærerutdanning ved daværende Høgskolen i Nesna. Hun ble værende på Nesna, og jobber nå som spesialpedagog og faglærer på Nesna barne- og ungdomsskole. Linda er også aktiv i musikk- og teatermiljøet på Nesna.

24. september kom hennes den nyeste EP ut.  Den ble spilt inn hos Fred Endresen på Studio Nord i Mosjøen. Flere dyktige musikere har vært med på produksjonen. Foruten Linda Langmo Alne som selv synger, korer og spiller gitar, er det Roger Karlsen på el-gitar og andre gitarer, Bjørn Ronny Hansen på bass, Fred Endresen på piano, orgel, slagverk og kor. På låta «Du vil alltid va» spiller broren til Linda, Svein Langmo på bassgitar. Denne låten er skrevet til deres avdøde far, og var en av de første ordentlige låtene som Linda skrev, da på engelsk. Den har nå fått norsk drakt til denne innspillingen. Linda ga også ut en EP og en singel i 2019-2020 gjennom Paal Fagerheims plateselskap Phonospace.

Linda er blant annet inspirert av Susanne Vega, Unni Wilhelmsen, Claudia Scott og Bremnes-søskene. Hennes låter handler om kjærlighet, sommer, melankoli, savn og ettertanke i visepop/americana-stil. Hun synger på Vefsndialekt. Låten er tilgjengelig på alle kjente strømmingstjenester. EP-ene vil også kunne kjøpes på konserten.

Konserten arrangeres  som samarbeid med Helgeland museum, avdeling Nesna, Nesna Folkeakademi og Linda Langmo Alne

Inngang 200 kr. Konsertstart kl. 20.00. 18-års aldersgrense.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.