Hopp til hovedinnhold

«Krigsseilere // en vandreutstilling» – i Brønnøysund

  • Dato 23. mai — 27. mai

Nært møte med krigsseilerne – vandreutstilling på kaia gjestebrygga i Brønnøysund 23.-27. mai

«Krigsseilere // en vandreutstilling» besøker Helgelandskysten fra sør til nord i mai og juni.  

Hva gjør det med et ungt menneske å leve år etter år med viten om at du når som helst kan bli den neste som skal dø? Å gi et siste vink, men være tvunget til å seile forbi dødsdømte brødre i sjøen. Å vite at fienden gjør alt i sin makt for at ditt skip skal gå under. Og siden, å komme hjem til et samfunn som ikke forstår marerittet som skal tynge deg resten av livet, anerkjenner innsatsen du la ned eller ofrene du led.

Dette marerittet ble realiteten for tusener av ungdommer som mønstret på til vanlig skipsfart i forkant av og under andre verdenskrig. 4000 av dem var mellom 14 og 18 år. Til tross for at handelsflåtens og sjøfolkenes innsats under krigen sies å ha vært Norges sterkeste bidrag til de alliertes seier i 1945, fikk de som hadde vært på havet liten oppfølging, erstatning eller heder etter krigen.

I «Krigsseilere // en vandreutstilling», blir vi kjent med åtte norske menn som møtte den blytunge skjebnen å være sjømann i førtiårenes første halvdel. Fokuset ligger på livet etter krigen, hvor disse mennene og deres nærmeste aldri fikk fred fra minnene, marerittene, traumene.

Vandreutstillinga består av en bilhenger som transporteres og settes opp langs norskekysten ved hjelp av frivillige, kommuner, museer og andre. Her på Helgeland er det Helgeland Museum som holder i stafettpinnen, og hengeren skal stå i Brønnøysund, Ylvingen i Vega, Selvær i Træna, Grønsvik i Lurøy og Nesna.

-Vi er glade over å kunne vise ei så sterk utstilling i sitt rette miljø, ved havet. Tankene til de unge menn og kvinner, og deres familier, som kjempet for overlevelsen under krigen kommer nært på. Men det er også lett å dra paralleller til mennesker som lever, eller har levd, under krig og andre umenneskelige forhold i dag. Er vi flinke nok til å se, og hjelpe dem vi har rundt oss hver dag, med sin tunge bagasje? Selv når du er trygg for krigen, får du ikke kanskje ikke fred, men må kjempe indre kamper livet ut, sier direktør i Helgeland Museum, Janicke Kernland.

Utendørsutstillingen består av portretter av åtte norske krigsseilere gjennom bilde og lydopptak. Den bygger på dokumentasjons- og bokprosjektet «Krigsseilere. Å overleve freden» (Pax forlag, 2015). Idunn Sem er idéhaver, Carsten Aniksdal fotograf og Torgeir Tredal har bygget hengeren. Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Forsvarsdepartementet, Fritt ord og Kristiansand kommune. På Helgeland settes utstillinga opp i samarbeid med Helgeland Museum.

Utstillinga står for seg selv, men vil bli akkompagnert av ulike markeringer, arrangementer eller skolebesøk.

13. mai, Ylvingen i Vega: Kulturminnetur til Ylvingen kystfort. Klokka 17:00. Arrangeres i samarbeid med UL Skogholt

3. juni, Selvær i Træna: Foredrag om våpentransport og krigsseilere ved Ragnar Selnes fra Helgeland Museum i Lurøy.

 

Utstillingas reiserute (endringer kan forekomme):

  • Kaia på Ylvingen, Vega: 13. mai – 20. mai: I samarbeid med UL Skogholt
  • Brønnøysund: 23. mai – 27. mai. Gjestebrygga i Brønnøysund.
  • Nesna: 27. mai-2. juni.
  • Selvær i Træna 2. juni-7. juni.
  • Lurøy: 8. juni- 18. juni.

 

Digitale ressurser:

Videoforedrag om krigsseiler Edvard Lilleheil fra Bindal

Søk i krigsseilerregisteret.

Tv-produksjonen Evig heder på NRK

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.