«Krigsseilere // en vandreutstilling» – i Brønnøysund

• Dato 23. mai — 27. mai

Nært møte med krigsseilerne – vandreutstilling på kaia gjestebrygga i Brønnøysund 23.-27. mai

«Krigsseilere // en vandreutstilling» besøker Helgelandskysten fra sør til nord i mai og juni.

Hva gjør det med et ungt menneske å leve år etter år med viten om at du når som helst kan bli den neste som skal dø? Å gi et siste vink, men være tvunget til å seile forbi dødsdømte brødre i sjøen. Å vite at fienden gjør alt i sin makt for at ditt skip skal gå under. Og siden, å komme hjem til et samfunn som ikke forstår marerittet som skal tynge deg resten av livet, anerkjenner innsatsen du la ned eller ofrene du led.

Dette marerittet ble realiteten for tusener av ungdommer som mønstret på til vanlig skipsfart i forkant av og under andre verdenskrig. 4000 av dem var mellom 14 og 18 år. Til tross for at handelsflåtens og sjøfolkenes innsats under krigen sies å ha vært Norges sterkeste bidrag til de alliertes seier i 1945, fikk de som hadde vært på havet liten oppfølging, erstatning eller heder etter krigen.

I «Krigsseilere // en vandreutstilling», blir vi kjent med åtte norske menn som møtte den blytunge skjebnen å være sjømann i førtiårenes første halvdel. Fokuset ligger på livet etter krigen, hvor disse mennene og deres nærmeste aldri fikk fred fra minnene, marerittene, traumene.

Vandreutstillinga består av en bilhenger som transporteres og settes opp langs norskekysten ved hjelp av frivillige, kommuner, museer og andre. Her på Helgeland er det Helgeland Museum som holder i stafettpinnen, og hengeren skal stå i Brønnøysund, Ylvingen i Vega, Selvær i Træna, Grønsvik i Lurøy og Nesna.

-Vi er glade over å kunne vise ei så sterk utstilling i sitt rette miljø, ved havet. Tankene til de unge menn og kvinner, og deres familier, som kjempet for overlevelsen under krigen kommer nært på. Men det er også lett å dra paralleller til mennesker som lever, eller har levd, under krig og andre umenneskelige forhold i dag. Er vi flinke nok til å se, og hjelpe dem vi har rundt oss hver dag, med sin tunge bagasje? Selv når du er trygg for krigen, får du ikke kanskje ikke fred, men må kjempe indre kamper livet ut, sier direktør i Helgeland Museum, Janicke Kernland.

Utendørsutstillingen består av portretter av åtte norske krigsseilere gjennom bilde og lydopptak. Den bygger på dokumentasjons- og bokprosjektet «Krigsseilere. Å overleve freden» (Pax forlag, 2015). Idunn Sem er idéhaver, Carsten Aniksdal fotograf og Torgeir Tredal har bygget hengeren. Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Forsvarsdepartementet, Fritt ord og Kristiansand kommune. På Helgeland settes utstillinga opp i samarbeid med Helgeland Museum.

Utstillinga står for seg selv, men vil bli akkompagnert av ulike markeringer, arrangementer eller skolebesøk.

13. mai, Ylvingen i Vega: Kulturminnetur til Ylvingen kystfort. Klokka 17:00. Arrangeres i samarbeid med UL Skogholt

3. juni, Selvær i Træna: Foredrag om våpentransport og krigsseilere ved Ragnar Selnes fra Helgeland Museum i Lurøy.

Utstillingas reiserute (endringer kan forekomme):

• Kaia på Ylvingen, Vega: 13. mai – 20. mai: I samarbeid med UL Skogholt
  • Brønnøysund: 23. mai – 27. mai. Gjestebrygga i Brønnøysund.
  • Nesna: 27. mai-2. juni.
  • Selvær i Træna 2. juni-7. juni.
  • Lurøy: 8. juni- 18. juni.

Digitale ressurser:

Videoforedrag om krigsseiler Edvard Lilleheil fra Bindal