I nordenden av kulturmiljøet Sjøgata vil et nytt museumsanlegg om få år kunne ta imot besøkende fra nær og fjern. De nye fasilitetene vil gi formidlingen av Mosjøens og Helgelands historie et stort løft, og vi ansatte får nye lokaler som styrker vårt arbeid. Lokasjonen er ideell, med kulturhuset, kulturskolen og biblioteket som nære naboer i øst. Mot nord kan potensielt pendelbaneprosjektet til Nord Gondol realiseres. Mot sør har vi den vernede kulturarven i Mosjøens historiske sentrum. Og mot vest møtes elvene og fjorden, hele grunnlaget for at Mosjøen ble by.
Helgeland Museum er i sluttfasen av prosjektering av nytt museumsbygg, byggetrinn 1, i Mosjøen sentrum. Prosjekteringen utføres av Eggen Arkitekter, Askim/Lantto Arkitekter, Dronninga Landskap, Prosjektutvikling Midt-Norge, Løvlien Georåd og Brekke & Strand Akustikk.
Nybyggprosjektet i Strandgata er del av en større satsing på museumsbygg i Mosjøen, som også inkluderer oppgradering av Mjaavatnbrygga til bygningsvernsenter. Prosjektet er støttet av ordningen Nasjonale kulturbygg – Kulturdepartementet. Videre mottar prosjektet tilskudd fra Nordland fylke, Vefsn kommune, Sparebankstiftelsen Helgeland og Stiftelsen UNI.
Arkitektonisk konsept
Utvikling av nytt museumsanlegg i Mosjøen har vært gjennom mange spennende prosesser og trinn 1 nærmer seg nå realisering. Bygget skal både knytte seg til omgivende bebyggelse, være et godt og funksjonelt museumsbygg, trekke historiske linjer og gi nye impulser til byen. Underveis har man delt byggeprosjektet inn i to byggetrinn.
Under følger illustrasjoner av bygget både fra utsiden og fra innsiden, plantegninger, og arkitekt Niels Marius Askim fra Askim/Lantto Arkitekter beskriver det arkitektoniske konseptet bak.
Situasjonsplan
«Tilgjengelig tomteareal for det nye museumsbygget begrenser seg til et område vest for kulturhuset, avgrenset av Skjervgata 13 i sør, og et område for planlagt gondolbane i nord. Tomten for det nye museet ligger vakkert plassert ved utløpet av elvene Vefsna og Skjervo, og har godt utsyn til den historiske trehusbebyggelsen i sør. Det nye museumsbygget skal inneholde nye utstillingsarealer, en kunsthall, et flerbruksrom, kafe og museumsbutikk, samt kontorer for museets ansatte.»
Helgeland Museum er i sluttfasen av prosjektering av nytt museumsbygg, byggetrinn 1, i Mosjøen sentrum. Prosjekteringen utføres av Eggen Arkitekter, Askim/Lantto Arkitekter, Dronninga Landskap, Prosjektutvikling Midt-Norge, Løvlien Georåd og Brekke & Strand Akustikk.
Eksteriør
«Nybygget er utformet med en «åpen» og inviterende førsteetasje, med glassfasader for innsyn og utsyn, som vil aktivisere omkringliggende byrom og gi god kontakt til omkringliggende naturrom og til den historiske trehusbebyggelsen. Museets førsteetasje har flere innganger, som muliggjør gjennomgang fra nordsiden til sørsiden og omvendt. En slik organisering vil aktivisere museets førsteetasje som et åpent og tilgjengelig innendørs byrom for besøk og gjennomgang.
«Tegl er det dominerende fasadematerialet i denne bydelen av Mosjøen, og fasade av tegl vil sette den nye museumsbygningen i et godt samspill med kjøpesenterrekka i øst, og kulturhuset som den nærmeste naboen.»
- Askim/Lantto Arkitekter
Et nytt museumsbygg, – et «Bymuseum» i Mosjøen, skal formidle museets funksjon og historiske forankring, både i eksteriør og interiør. Tidligere var tomten for det nye museumsbygget en del av elva Skjervo. Senere utfyllinger og utbygginger har gjort den til en del av byrommene i dette området. Museets nybygg skal oppføres med ustrakt bruk av trevirke. Bygningens hovedkonstruksjoner planlegges gjennomført med limtrekonstruksjoner, og massivtre elementer, i et regulært konstruksjonssystem, med trepilarer og tredragere. Trepilarene blir en tydelig og synlig del av eksteriøret, som en kolonnade i bygningens fasader i førsteetasje, med bakenforliggende glassfasader. Over førsteetasje er museumsbygningen kledd i tegl.
Interiør
«I interiøret danner en høyloftet vestibyle, med hovedtrapp og heis til overliggende utstillingsarealer, et sentralt orienteringspunkt med overlys i begge etasjer. Utstillingsarealene i 2. etasje er organisert rundt dette sentralpunktet, og er utformet som en «blackbox» uten vindusåpninger. Flere av gjenstandene som skal stilles ut i det nye museumsbygget skal ikke utsettes for direkte sol- eller dagslys. Utstillingsarealene er utformet i rom med mye veggplass, og varierte takhøyder for å gi god fleksibilitet for senere utforming av utstillingsdesign.
«Bygningens hovedkonstruksjoner i interiøret kan sammenlignes med oppbyggingen av eldre bryggehus, bestående av synlige trekonstruksjoner i større åpne rom.»
- Askim/Lantto Arkitekter
Dette uttrykket vil i interiøret etablere en referanse til Mosjøens historiske trearkitektur, og skape en god ramme rundt museets virksomhet, og bidra til et godt inneklima. De to sentralt plasserte overlysene bringer sol og dagslys ned i/til museets hovedtrapp og vestibyleområde. I eksteriøret tegner disse overlysene seg som en «krone» på toppen av den pyramideformede takflaten.»
Plantegninger
Bygget er prosjektert med enten to eller tre etasjer. Tredjeetasjen vil beskrives som opsjon i anbudsdokumentene.
Førsteetasje består av en stor vestibyle, hvor man finner museets resepsjon og museumsbutikk og en liten kafé. I direkte tilknytning til resepsjonen finner man kontorfløyen hvor Helgeland Museum, avdeling Vefsn vil ha sine kontorer. Sør for resepsjonen har vi et flerbruksrom som vil være til bruk for foredrag, verksted og aktiviteter for barn og unge, møter og arrangementer. I nord-vest ligger den nye kunsthallen, som med moderne standard vil kunne huse et stort mangfold av utstillinger.
I andreetasjen ligger hovedutstillingen, som vil være en byhistorisk utstilling. Mosjøens historie vil bli presentert igjennom et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Et spørsmål vi stiller under arbeidet med utstillingen er: «Hva utgjør faktisk en by?». Videre finner vi et mindre utstillingsrom, hvor utdrag fra museets rikholdige samling vil bli presentert.
I alternativet med tre etasjer vil en tredjeetasje være et utkikkspunkt ut over Mosjøen sentrum, og man kan sette byhistorien inn i et samtidsperspektiv.
Hvorfor tegl?
Tomten bygget skal oppføres er i enden av et belte med teglsteinsbebyggelse, med blant andre Rådhuset, Justisbygget og Mosjøen kulturhus. Derfor ønsker man at det nye museumsbygget skal runde av teglsteinsbebyggelsen på en god måte.
«Mosjøens bystruktur sør for utløpet av elva Skjervo karakteriseres av den historiske trehusbebyggelsen langs Vefsna mot vest, den kvartalsstrukturerte byplanen fra 1876, og senere tids utbygging mot nord, med kulturhuset, og flere kjøpesenter. I motsetning til øvrige deler av det historiske Mosjøen, som i stor grad består av trehus, er denne byutvidelsen i nord, bygget med tegl som fasademateriale.»
Teglsteinen som er valgt er Wasserstrich Special Atica Rood fra Wienerberger. Det er en slank og lang teglstein med mye naturlig spill i seg.
Takplan
Taket skrår oppover mot overlysvinduene. I alternativet med to etasjer danner takformasjonen en trio av overlystårn, som skaper en spennende dynamikk. I alternativet med en tredjeetasje stikker tredjeetasjen ut fra den skrånende takformasjonen, med en plattform hvor man kan se ut over byen.