Rydding på Ranheimbrygga
I 1997 kjøpte Hemnes kommune Ranheimbrygga på Hemnesberget fra handelsmann og båtbygger Snorre Ranheim. Brygga, som ble satt opp tidlig på 50-tallet, ble kjøpt av Snorre i 1980 med mål om å bevare minner fra kystkulturen på Hemnesberget. Hans rike samling av gjenstander, samt Einar Hortmanns samling av båtmotorer, inngikk i kjøpet.
Siden 2004 har Ranheimbrygga vært en del av Helgeland Museum, som drifter alle de kommunale museumsbyggene i Hemnes. Snorre sikret seg bruksrett til de isolerte lokalene i 1. etasje så lenge han levde, noe han hadde glede av frem til sin bortgang i 2021, 97 år gammel.
Rydding og utbedring
Befaringer har vist at nye fundament er nødvendig for å sikre bryggas fremtid. Kommunestyret i Hemnes bevilget derfor midler til utbedring i juni i år. Et team fra Helgeland Museum har i den forbindelse ryddet i Ranheimbrygga for å redusere vektbelastningen på gulvene og sikre gjenstandene.
Målet er å tømme alle tre etasjene, få oversikt over samlingene og overføre dem til bedre lagringsforhold på Hemnesberget. Snorres butikk og kontor er allerede ryddet av hans slektninger, og museet har tatt vare på det som sto igjen, inkludert mange av Snorres tegninger.
Når alt er overført til eksternt lager, vil sikring av fundamentet starte, noe kommunen håper å gjennomføre i løpet av vinteren.
Veien videre
Helgeland Museum står nå overfor en stor jobb med å sortere og registrere bilder, gjenstander og papirer. Samtidig planlegger de en spennende utstilling til Ranheimbrygga i 2026, som markerer 100-årsjubileet for byggingen av en kopi av Leif Eriksons vikingskip i Leirskardalen. Historien om kaptein Gerhard Folgerø og hans mannskap, som seilte over Atlanteren i åpen båt, har både nasjonal og internasjonal interesse. En slik utstilling vil være en god start på det som kan bli et innovativt og attraktivt båtmuseum og samlingssted for lokalbefolkningen og turister på Hemnesberget.