Helgeland Museum er for alle, uavhengig av alder, kjønn, legning og etnisitet. I år er det Skeivt Kulturår, en markering av at det i 2022 er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Dette markeres og feires over hele landet.
21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. For å markere dette har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv gått sammen om initiativet til en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie.
Helgeland Museum som mange andre kulturinstitusjoner i Norge er med og markerer dette med arrangementer gjennom året. Herunder foredrag med Helgelands første åpne transkvinne, Digitalt foredrag om Norgeshistoriens aller første rettsak mot en skeiv person i 1847, filmfremvisning og fagartikler.
Bedre sent enn aldri! Oslo hadde sitt første offisielle pride-arrangement for 40 år siden, i 1982. Det skulle ta litt lenger tid før åpenheten nådde Helgeland: i 2015 ble det første pride-toget arrangert på Træna-festivalen. Rana fulgte etter i 2017, og i forfjor startet den vakre Øya Vega med Vega-Pride. I år var historiske øyeblikk i både Mosjøen og Velfjord som arrangerte sine aller første pride-arrangement, til jubel fra publikum og med stort oppmøte. I juli står Sandnessjøen for tur.
Velkommen til å ta del og feire med oss!