Truger til hest
Truger på hestene har blitt brukt langt tilbake i tid, og er bl.a. dokumentert på maleri fra 1539.Truger brukes for å få bedre bæreevne både i snø og på bløt myr. I tømmerskogen ble det brukt for å kjøre opp nye veier i dypsnøen. Om sommeren kunne det være behov for truger for å gå på myr i forbindelse med transport eller myrslåtter.
De første trugene ble laget av bjørk og vidje. Disse fungerte godt, men var ikke særlig slitesterke. Det som har vært mest brukt i «moderne tid» er truger som bestod av en ring av bjørk, med et nett av ståltråd inni.
Etter 2. verdenskrig ble det vanlig å lage truger av brukte bildekk. De var enkle å lage, var slitesterke og fungerte godt. Når hesten tråkket ned i snøen økte bæreflata, og når den skulle opp av snøen ble den mindre. Det at bildekktrugene endret fasong under bruken gjorde også at snøen ikke klabbet under trugen. Ulempen var at de kunne være glatter en de tradisjonelle trugene.
Truger til hesten var noe man stort sett laget selv på gårdene. En av få som fikk masseprodusert og solgte truger i Vefsnaregionen var handelsmannen Inge Olsen i Hattfjelldal.
Her ser du et utvalg av trugene som finnes i Helgeland Museums samlinger. Trykk på lenkene for å lese mer om trugene på DigitaltMuseum!
Tradisjonell truge laget av ring av bjørk, og fletting med vidje.
https://digitaltmuseum.no/021027971959/1-truge
Den trugen som er mest brukt. Ring av bjørk, og fletting av ståltråd. Oftest heimlaga.
https://digitaltmuseum.no/021028011420/truge
Fabrikklaga truge.
https://digitaltmuseum.no/021028560257/truge
«Trugstol». En redskap for å lage ringen av bjørk, som er ramma på trugen.
Alf O Aakervik hadde denne trugstolen på kjøkkenbordet på gården Remmen i Åkervika i Hattfjelldal kommune når han gjennom vinteren produsere truger, som ble levert til kjøpmann Inge Olsen i Hattfjelldal. Den var i bruk rundt 1950.
Truger laget av bildekk. Festingen på hoven er samme prinsipp som på truger lagd av treverk og streng. Det ble brukt en lærreim mellom kjettingene på hver side av hoven. Dersom hesten satte fast trugen dypt under snøen kunne man kappe lærreima med en kniv, slik at hesten kom seg løs.
Fjording med truger transporterer høy fra Tiplingen i Børgefjell. Foto: Václav Marek
https://www.nb.no/items/f0f3ee6fc765480559f07a075f4bfa88?page=0&searchText=marek%20hest