TARZAN trehjullsykkel
«Trehjulssykkel kjøpt på samvirkelaget Mo i Rana i 1946 og rullet på Ytteren. Kan det være noe for museet?» var spørsmålet Rana museum fikk i begynnelsen av 2022. Sykkelen viste seg å være en ekte «Tarzan», produsert på sportsartikkelfabrikken TARZAN på Lillestrøm. Denne fabrikken var eid av Landsorganisasjonen (LO) og ble etablert for å bøte på arbeidsledigheten i Lillestrøm.
Sykkelen er irrgrønn med røde detaljer, laget av metall med håndtak av tre og hjuldekk av barnevogngummi. Setet er av lær med fabrikkmerket på. Sykkelen skulle passe for barn mellom 2 og 6 år. Den er velbrukt, men pent brukt og i kjørbar stand.
Det var Hermann Godøness, «innflytter, jernverksarbeider og sosialdemokratisk tillitsmann» (Leif Alstadhaug i en artikkel for Årbok for Rana i 1992) som kjøpte sykkelen til sin eldste datter.
Hermann Godøness var født på gården Volden i Drivdalen i Oppdal kommune i Sør-Trøndelag i 1913. Hans utdanning begrensa seg til «7 års dårlig folkeskole og søndagsskole» som han selv sa. Han begynte tidlig å jobbe som gjeter, senere som gårdsarbeider. I 1933 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet, og omtrent fra samme tid var han fagorganisert. Det var naturlige valg for ham som opplevede de store forskjellene i samtida som urettferdig. Han ønsket å bidra til endringer.
Fra første stund fulgte han nøye med i nyheter og debatt om «Jernsaka». Da beslutninga om plassering av jernverket var tatt i 1946, skrev han straks en søknad til Oslo om arbeid på jernverket. Han fikk jobb i NSB med prosjekteringa av jernverksbanen om han kunne begynne straks.
I september 1946 kom Hermann Godøness sammen med kone og den eldste dattera til Mo. Den lille familien fulgte drømmen om et bedre liv enn de kunne få i gårdbrukersamfunnet på Oppdal. Fra januar 1947 ble Godøness overført til AS Norsk Jernverk, og med arbeidsnummer 109 ble han Norsk Jernverksmann i 33 år til han gikk av med pensjon i 1980.
Våren 1947 hadde familien skaffet seg enkelt losji i Selforssjøen og 10. oktober samme år (altså ikke i 1946 som vi først ble fortalt) skriver han i dagboka: «Kjøpte barnesykkel på Mo til henne. Hun kjørte for full fart. Blev svært begeistret.» Giver av sykkelen var da litt over to år gammel. Sykkelen ble senere også brukt av giverens lillesøster.
Herman Godøness hadde hele sitt liv stor glede av bokføring og regnskap. Regnskapet for 1947 viser at trehjulssykkelen kostet kr. 32.50. Det må ha vært en ikke ubetydelig sum. I dagens kroneverdi ville sykkelen kostet omtrent kr. 1500 og ville da vært i øvre prissjiktet.
Hermann Godøness var en betrodd sosialdemokratisk tillitsmann med mange verv både i kommunepolitikken og i fagbevegelsen. Han hadde ikke noen framtredende roller og karakteriserte seg sjøl som bakspiller i politikken.
Godøness var veldig engasjert i kulturpolitikken med særlig interesse for museumsarbeidet og lokalhistorie. I 1960 ble han valgt inn i styret for museet, og han satt i museumsstyret/museumsnemda i hele 28 år til 1988 – bare Valborg Meyer hadde lengre tjenestetid. Fra 1978 var han til og med leder av museumsnemda. I 1967 hadde han også en kort periode fungert som museumsleder før konservator Nils Hallan kom til Mo.
Det føles godt at den lille Tarzan-trehjulssykkelen som Hermann Godøness kjøpte til sin datter, har kommet inn i samlingene til Rana museum. Den forteller om både barndoms, jernverks- og museumshistorie.
Kilder:
– Dagboknotater av Hermann Godøness,
– Samtale med hans eldste datter i 2022
– Artikkelen «Hermann Godøness – innflytter, jernverksarbeider og sosialdemokratisk tillitsmann» av Leif Alstadhaug. Årbok for Rana 1992, s. 93-98