Hopp til hovedinnhold

Lundkommardagen på Lovund

11 minutter

Lundkommardagen på Lovund

14 april er lundkommardag på Lovund. Rundt denne tida kommer en stor koloni med lunde (Fratercula arctica) inn fra havet mot Lovund og slår seg ned i lundeura. Sjøfuglene må inn til land for å legge egg, og den storsteinete ura på nordsiden av Lovundfjellet er attraktiv med rikelig plass, gode skjulesteder for eggene og nærhet til mat i havet. På denne dagen reiser også mange besøkende til Lovund for å oppleve lundenes tilbakekomst. Sammen med noen lokale tar de turen opp til Heirsan, som er et gunstig utsiktspunkt for å se fuglenes innkomst. Men lundene lar seg ikke bestille. Det nøyaktige tidspunktet for når de kommer avhenger av værforholdene og kan variere med noen dager.

Foto: Sivert Olaisen

Lunde tilhører alkefamilien, og er en fascinerende sjøfugl som er kjent for imponerende flyveferdigheter og det karakteristiske utseendet. Den har fått tilnavnet sjøpapegøye på grunn av sitt kraftige, flattrykte, gråblå nebb med røde buelinjer.

Lundenes utbredelse strekker seg fra Barentshavet og sørover i Nord-Atlanteren med tilgrensende nordlige farvann. I Norge finnes det kolonier fra Rogaland, langs kysten helt til Øst-Finnmark, med de største koloniområdene fra Lofoten til Nordkapp. Ettersom lunde er en sjøfugl, lever den hovedsakelig av småfisk, som sild og fiskeyngel. Den dykker under vann og fanger flere fisk om gangen i nebbet sitt.

Som følge av overfiske kollapset bestanden av norsk vårgytende sild på slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-tallet. Det skapte store utfordringer for fuglene fordi silda var en viktig næringskilde. Den drastiske nedgangen i sildebestanden førte til en kraftig reduksjon i lundebestanden. Arten ble derfor totalfredet i 1989. Til tross for fredningen har bestanden ikke hatt den forventede oppgangen, og lunden er på rødlista som en sterkt truet art. Økologiske forstyrrelser, som klimaendringer og endringer i havmiljøet, utgjør fortsatt en trussel for fuglene.

Nilsson (1858) og Collett (1921) hevdet i sin tid at lundekolonien på Lovund besto av flere millioner fugler. Naturforskeren Svein Myrberget fra Sandnessjøen tvilte på antallet. Fra 1952 til 1957 tilbrakte han somrene på Lovund og studerte og telte fuglene i ura. Myberget estimerte antallet lunde i kolonien på Lovund til ca. 250 000, hvorav anslagsvis mellom 100 000 og 150 000 rugefugl. Han mente at antallet i tidligere tider neppe hadde vært særlig større. I 1979 ble kolonien på Lovund anslått å bestå av cirka 40 000 par. Data fra det norske overvåkingsprogrammet for sjøfugl (SEAPOP) tyder på en nedgang i bestanden i Norge på 50-60 % i perioden 1979-2019. På den norske rødlista over truede arter er lunde derfor klassifisert som sterkt truet, mens den på den globale rødlista er vurdert som sårbar.

Lundene som hekker på Lovund kan observeres i havet utenfor Træna fra slutten av februar. Mot slutten av mars nærmer flokken seg Helgelandskysten. De er synlige som duvende flak i havet, og i midten av april ankommer fuglene Lovund. Enkelte letter og flyr i 8-talls mønstre før de lander igjen. Tidlig på ettermiddagen kommer de første fuglene flyvende inn mot ura, Flokken øker i størrelse. Flere og flere fugler samles, flyr sine runder i buer og sirkler, fram og tilbake i store flokker over lundeura og havet utenfor.

Eggene legges i midten av mai. Hunnen legger sitt ene egg langt inne blant steinene. Svein Myrberget skreiv i en artikkel fra 1959: «Blant steinene er det lunden legger reiret sitt, de fleste ligger langt inne i urene, helt utilgjengelig for mennesker. Noen få par graver seg reirhull i jordvollene mellom urene, slik som det er det vanlige i lundefuglekolonien i Røst. Ungene klekkes om sommeren, og både hunnen og hannen deler på rugingen av egget og matingen av ungen». Myberget fortalte at rugekolonien holdt seg mellom 50 og 200 m.o.h., den nådde ikke ned til sjøen noen steder. De fleste fuglene holdt til i den sammenhengende ura, som var 250-300 m bred og 300-450 m høy. Myrberget målte den på kryss og tvers og kom fram til at den utgjorde omtrent 100 mål. På begge sider av denne store ura lå det mindre urer på totalt ca. 35. mål.

Når hekkesesongen er over, vanligvis mellom 20. og 30. august, forlater lundene gradvis Lovund og trekker til havs. Der holder de seg spredt, søker etter mat og bytter fjær. I januar-februar er det på tide å trekke tilbake mot hekkestedene. Årssyklusen gjentas, og lundene vender tilbake for å slå seg ned i steinura.

Lundkommardag

Utflukten på lundkommardagen er egentlig ikke en lang tradisjon på Lovund. Lokalbefolkningen dro ikke opp i ura rundt 14. april, men det het seg fra gammel av at rundt 14. april, da kom lunden til Lovund. Innbyggerne så mot vesthimmelen, og når de fikk øye på lundefuglene, var det vanlig å si: «No e lu’n kommen.» Fugleforsker Robert Collett skreiv i en artikkel på slutten av 1800-tallet at lundene pleide å «besætte» fjellet omtrent 14. april. Per Lillegaard fra Sandnessjøen fortalte i 1959: «Et halvt tusen mennesker på Lovunden undrer seg aldri på om ‘lunda’ blir sen eller tidlig i år. Den har en gang i tidenes morgen valgt 14. april som retur». (Morgenbladet).

Tidspunktet for lundenes ankomst avhenger av værforholdene. Sørvestlig vind med regn regnes som ideelt lundevær, og da er sjansene store for at fuglene trekker inn mot ura. Været påvirker også antallet fugler. I år (2025) var lunden på Lovund rekordtidlig, allerede 6. april. I 2016 ankom den til ura først 20. april.

Tidlig på 1990-tallet arrangerte Lovund Turistheim med Torgrim Olaisen i spissen den første lundkommardagen. Det var han som fant opp selve begrepet lundkommardag. Torgrim og kona Torill Olaisen hadde kjøpt brakka som noen år hadde fungert som Turistheim om somrene. De bygde den om til helårs kurs- og overnattingssted, og åpnet dørene vinteren 1988. I årene som fulgte, bygde de rorbuer og videreutviklet hotellet. De kjøpte en båt og tok turistene med ut i skjærgården og til Træna, arrangerte østerssafari og viste folk rundt i lundeura.

I 1990 inviterte Lovund Turistheim til en annerledes påskeferie som inkluderte turopplegg, lundemottakelse og dans. De to årene før hadde fuglene kommet presis 14. april rundt kl. 18. 1990 var det ikke noe unntak, for fuglene ankom 14. april kl. 17.45. Året etter sørget Lovund Turistheim for mer blest rundt 14. april. De arrangerte en helg med overnatting, båttur, dans, rekebord og lundenes hjemkomst som høydepunkt. I annonsene presiserte Olaisen at det ikke kunne garanteres at fuglene kom på akkurat denne datoen. Dette året fløy lundene inn over Lovund på ettermiddagen lørdag 13. april, men de slo seg først ned i ura dagen etter. Da fikk et tjuetall turister oppleve et av naturens underverk. Lundene kom i en stor sverm og satte seg én etter én mellom steinene. NRKs Norge Rundt sendte et program fra arrangementet, og i et TV-intervju brukte Torgrim Olaisen begrepet lundkommardag for første gang. «Velkommen til lundkommardag», glapp det ut av han. Innslaget fungerte som utmerket reklame. Året etter møtte rundt 100 tilreisende opp for å delta på lundkommardagen, men denne gangen fløy lundene inn 16. april.

Siden den gang har lundkommardagen blitt et velkjent begrep, og en fast tradisjon arrangert av hotellet, som senere skiftet navn til Lovund Robuhotell og deretter Lovund Hotell. Torill og Torgrim Olaisens sønn, Sivert Olaisen, overtok som daglig leder i 2009, men Torgrim Olaisen er fortsatt aktiv som guide på den årlige, organiserte turen på lundkommardagen.

Naturreservat

I desember 2002 ble områder av den nordlige delen av Lovund, hovedsakelig lundeura og Alkøya, vernet som naturreservat. Dette innebærer ferdselsforbud på land i reservatet fra 15. april til og med 31. juli, med unntak av ferdsel på merkede stier. To slike stier er etablert. Den ene leder til en utkikkspost i lundeura, som er et populært sted for besøkende etter at lundene har slått seg ned i ura. 14. april legges derimot turen til Heirsan, høydedraget som går fra ura ut mot havet i vest, og er et godt utkikkspunkt både for å se fuglene komme inn fra havet og for å nyte den vakre solnedgangen.

Den første sommerdagen

Hvorfor akkurat 14. april blir ansett som den dagen lundene kommer til Lovund, er usikkert. På enkelte steder i Finnmark og på Færøyene er 14. april også utpekt som dagen da disse fuglene kommer inn fra havet. Tradisjonen sier at grågåsa vender tilbake til Nord-Norge 14. april, og på flere nordlige steder heter det at bjørnen forlater hiet på samme dag. Dette kan ha sammenheng med at 14. april i stor grad ble ansett som den første dagen i sommerhalvåret. Året var delt i to, sommer og vinter, og den første dag i sommerhalvåret ble kalt sommermål, det norrøne sumarmál, som betyr sommerens begynnelse. Ifølge sagaene ble offerfesten blot holdt på sumarmál. De bevarte primstavene, fra 1600-og 1700-tallet, har en sommer- og en vinterside. 14. april er markert som den første dagen på sommersiden. Sommermåldag har også blitt brukt som benevnelse på senere dager i april, dels kaltes disse dagene for gammelsommermål. Det henger trolig sammen med innføringen av den gregorianske kalender i Danmark-Norge i 1700.

Lover, rettigheter, arbeid, sedvaner, tabuer, varsler og merker ble knyttet til ulike merkedager. På sommermål ble værvarsler tatt, særlig når det gjaldt sommervær og frost, men også om husdyr, mengden mygg og fluer m.m. En varm sommermål varslet en varm sommer. Flere slike værtolkninger er kjent fra Helgeland. Om det frøs i tre netter etter sommermål, kom det tre uker med etterfølgende frostnetter, het det i Velfjord. I Korgen sa de at dersom myrkolla (myrull) kunne bryte gjennom sju klakar (isskorper), skulle den komme opp til sommermål. I Nord-Rana var det sagt at hvis det snødde på sommermål, ville det snø 11 ganger før sommeren virkelig satte inn. Kvinnene i Nord-Rana skal ha pleid å brenne vinterens ubrukte sopelimer på sommermål for å få rett vind og gi mennene god lofotbør. Praksisen fortsatte som spøk lenge etter at man hadde sluttet å tro på sopelimenes innvirkning på været.

Sommermål ble også ansett som dagen da skreien forlot Lofoten, og vinterfisket ble avsluttet. Da brøt bulaget opp. Hvis fisken ble værende etter sommermål, kunne det bli et langt fiske utover våren, kalt «skråpfiske». 14. april var i likhet med 14. oktober faredag. Da hadde tjenestefolk rett til å flytte eller skaffe seg nytt arbeid. Datoen ble også brukt for inn- eller utflytting av bolig. I sørlige strøk av landet var sommermål første sådatoen for korn.

14. april ble merket av i almanakker som sommermål, og brukt som merkedag i dagligtale. I dag er 14. april i Norge trolig mer kjent som lundkommardag enn som sommermåldag.

Kilder

Brynjulf Alver. Dag og merke. Folkelig tidsrekning, 1981.

Artsdatabanken. URL: https://artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/31926. Besøkt 02.04.2025.

Rune Bang. Lovund: Gården og folket, 2009.

Axel Coldevin. Rana bygdebok, bind 2. Mo prestegjeld etter 1850, 1965.

Robert Collett. Mindre Meddelelser vedørende Norges Fuglefauna i aarene 1881-1892. 1893-1893.

Finnmarksposten 23. april 1998.

Forskrift om Kystverneplan Nordland, vedlegg 14, Lovundda / Lundeura naturreservat. URL: https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/2002-12-06-1411. Besøkt 02.04.2025.

Ann Kristin Klausen. Blant lunde og villsau på Lovund. I «Nordnorsk magasin» nr. 3/4 2003.

Ann Kristin Klausen. Tilbakeblikk. Lovunds lunder. I «Kysten» nr. 2 2004.

Per Lillegaard. Helgelandskystens problembarn heter lunde. I «Morgenbladet», 1959.

Miljødirektoratet. Naturbase faktaark. URL: https://faktaark.naturbase.no/?id=VV00000312. Besøkt 02.04.2025.

Svein Myrberget. Lundeura på lovund og lundebestanden der. I «Fauna. Norsk zoologisk forenings tidsskrift» nr. 4 1959.

Svein Myrberget. Vekslinger i antall lundefugl inne ved kolonien. I «Sterna» nr. 1-8 1958 / 59.

Nordlandsposten 12. oktober 1987, 20. april 1990, 20. april 1991.

Torgrim Olaisen. Lovund og lundefugl. I «Fjell og vidde» nr. 7 2006.

Rana Blad 26.januar 1991, 22. april 1992, 3. april 1993, 23. april 2016, 8. april 2025.

Seljeli. I Nordlands Avis, 1934.

Knut Strompdal. Gamalt frå Helgeland, 1929.

Jan K. Vatne (red.). Natur og dyreliv på Lovund 2002.

 

 

Hopp over tidslinje

Hvordan bruke tidslinjen?

For å bruke tidslinjen kan du bruke TAB-tasten for å navigere deg gjennom punktene. Naviger deg gjennom de forskjellige epokene ved å bruke pil-tastene til høyre og venstre.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Ca. 4000 f. v. t.

Fangstfolk og fiskere søker ly i Kirkehelleren på Sanna i Træna. De spiser sel, fisk, småhval og sjøfugl.

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Ca. 2000 f.v.t.-1500 f.v.t.

Bofaste jegerfolk holder til i skogene på indre Helgeland

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Ca. 1000

Noen risser inn runer i esjeberget på Æsøya i Vevelstad

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

Ca. 965

Hårek på Tjøtta blir født

1066 - 1537 Middelalder

Ca. 1150-1200

Herøy, Alstahaug og St. Knuts kirke på Tilrem i Brønnøy, samt Brønnøy kirke bygges.

1100-1200

Tørrfisk blir den dominerende eksportvaren

1400-tallet

Noen mister eller begraver en gullring i jorda på Sanna i Træna. Inngravert i ringen står det «Buro, berto, beriora», et formular for å stoppe blod

1537 - 1660 Reformasjon

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1604

Helgeland innlemmes i Nordlandenes len (opprettet i 1598)

1660 - 1814 Enevelde

1767

Jekteskipper Zahl på Nordvika på Dønna oppretter bygdefarskontrakt med allmuen.

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

1900

Bergh-brygga på Leland står ferdig, etter at den forrige brant.

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1939

Velfjord historielag stiftes 4. november. Harald Strøm er formann. Se Strøm minnetun.

1931

Elsa Laula Renberg dør av tuberkulose på Brønnøy sykehjem. Hun ble 53 år.

1928

Nordlandsbunaden for kvinner er ferdig konstruert. Lær mer om bunaden på Vefsn museum!

1923

Gullfeber i Bindal etter at en av verdens rikeste gullårer blir påvist i kommunen.

1923

Halve Hemnesberget ødelegges i brann

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1942

Våren 1942 begynte bygginga av hærkystfort (HKB) 16/974 Grönsviken kystfort. Fortet sto ferdig i desember samme år. Besøk Grønsvik kystfort. 

1940

9. mai krysset tyskerne grensa til Nordland. felttoget gjennom Nordland starter.

1945 - 1972 Etterkrigstid

1955

I oktober dette året starter produksjonen av Nesnalobben på Nesna.

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1946

Stortinget vedtar med 102 mot 42 stemmer at et jernverk skal bygges på Mo i Rana.

1949

Einar Mathisen Nordfjellmark leverer en gammel sammenknyttet skinnsekk til Velfjord bygdemuseum. Den skal ikke åpnes, og har siden hengt uåpnet i museet.

1972 - 2000 Oljealderen

1997

Petter Dass-kapellet på Træna står ferdig.

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.