Hopp til hovedinnhold

Naturhistorie

3 minutter

Helgeland Museum er stolt av å også formidle fjellets, plantene, sommerfuglene og dyrenes historie.

Se andre tema-sider
Hvalskjellet i utstilling på Rana museum

Helgeland har med sine isbreer, fjell, skoger, fjorder og utallige øyer en spesiell og storslått natur. På Helgeland finner du ikke mindre enn tre nasjonalparker, alle er verdt mange og lange besøk. Flere av våre anlegg ligger lokalisert like utenfor disse praktfulle naturområdene.

Infoskilt på Bredek fjellgård

Bredek fjellgård ligger ved foten av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Foto: Ketil Born

I nord ligger Saltfjellet-Svartisen, og Bredek fjellgård er en fin inngangsport til nasjonalparken. Lomsdal-Visten nasjonalpark/Njaarken vaarjelimmiedajve har inngansporter både fra Vevelstad, Grane, Vefsn og Hommelstø i Brønnøy. Besøker en Fjellfolkets hus i Hattfjelldal, og drar videre inn til Susendal har en Børgefjell nasjonalpark / Byrkije vaarjelimmiedajve for sine føtter. Dette er en nasjonalpark med svært få inngrep, og derfor også lite merkede stier.

Naturhistorisk avdeling i Mo i Rana

Helgeland Museum er ett av få museer i Norge utenom universitetsmuseene som har en egen naturhistorisk avdeling med vitenskapelige samlinger. Avdelingen ligger i Mo i Rana, og har en samling med både geologiske, botaniske og zoologiske objekter.

Det aktive innsamlingsarbeidet har i seinere år for det meste dreid seg om utvalgte grupper av sommerfugler, og det har funnet sted i alle kommunene på Helgeland. Samlingen med sommerfugler er stor med nærmere 10 000 individer og 615 ulike arter, og har sammen med edderkoppsamlingen nasjonal interesse.

Skjellet og dyreskaller utstilt ved Rana museum

Helgeland Museum har en rik naturhistorisk samling. Foto: Ketil Born

I utstilllingene til Rana Museum i MOment kan du bli kjent med sommerfuglsamlingen, og andre deler av den naturhistoriske samlingen til Helgeland Museum. I utstillingen finnes skjelettet av en vågehval som ble funnet død med et stort plastrør i magen. Hvalen og røret bringer oss inn i nåtiden, og problemstillingene vi står ovenfor.

Geologi i sør

Sør på Helgeland har flere kommuner gått sammen om å danne Trollfjell Geopark, som i 2019 fikk status som en UNESCO Global Geopark. En geopark er et område med en spesiell geologisk naturarv av internasjonal betydning.

Vår avdeling i Vevelstad har samarbeidet med Trollfjell Geopark om et showroom der du kan lære mer om steiner og mineraler. Et besøk på museet er et godt utgangspunkt for en videre utforskning av området som har flere opparbeide stier og informasjonskilt.

Geologisamlingen på Vevelstad

Geologisamlingen i Vevelstad. Foto: Ketil Born

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.